over massage

je goed voelen en goed slapen

Onderzoek toont aan dat massage het immuunsysteem versterkt. Dit maakt je weerbaarder tegen ziekten en kwalen. Ook het zenuwstelsel kalmeert waardoor stress en mentale onrust afnemen. Je voelt je beter én je slaapt beter. En vanzelfsprekend helpt massage heel gericht spier- en gewrichtsklachten verminderen en voorkomen. Je hebt dus minder last van pijnklachten en stijfheid. 

Aanraking is noodzakelijk

Minder bekend is dat een groeiend aantal mensen kampt met de gevolgen van weinig tot geen fysiek contact met medemensen. Fysieke aanraking is een menselijke basisbehoefte. Zonder aanraking functioneren we niet optimaal. Aanraking via de huid -of via de kleding- versterkt onze fysieke en mentale gezondheid. Massage is dus niet alleen prettig maar ook een doelgerichte vitaminepil. Neem je af te toe een massage dan merk je dat je prettiger in het leven staat. 

Suzan: “Na het overlijden van mijn partner was er niemand meer die me aanraakte.
Dat resulteerde in een soort honger die me uitholde van binnen.
Sinds ik me regelmatig laat masseren voel ik me meer mens, meer ontspannen en steviger.
Ik lijk ook het rouwproces beter aan te kunnen.” 

Culturele leemte

In de westerse wereld vindt het fysieke contact tussen mensen plaats door middel van een handdruk, een kus op de wang, een korte omhelzing van maximaal twee seconden of door seks. Tussen die eerste drie en seks in ligt een groot braakliggend terrein. Dat is precies het terrein waar ondermeer de Tantra zich op richt en het is jammer dat die in Europa tot verkapte seksuele educatie gereduceerd wordt, want Tantra is veel meer dan dat. Een gemis is ook dat vormen van koesterende fysieke aanraking in onze cultuur zijn voorbehouden aan de één-op-één relaties. Even heerlijk samen op de bank liggen, je hoofd tegen iemands schouder of op iemands schoot leggen, rustgevend door je haar gestreeld worden, een troostende arm om je heen voelen, dat gebeurt veelal binnen de traditionele relaties. Moet het blijvend groeiende aantal singles het doen met de vaak onpersoonlijke one night stand waarin van affectie dikwijls weinig sprake is? We kijken hier naar een leemte die cultureel bepaald is en die door veel mensen met gemis wordt geassocieerd. Massage vult die leemte voor een deel. Maar laten we vooral verder gaan met het afdwingen van een culturele aanraakrevolutie. Bewegingen als ''Hugs for Free' zijn zo gek nog niet.

Onderzoek je drempelvrees

In De Massage Studio laten klanten weten dat ze zich al langere tijd voornamen om langs te komen. Toch kwamen zij daar niet toe en dat blijkt verschillende oorzaken te hebben. Eén oorzaak is dat er andere prioriteiten zijn zoals tijd en geld. Maar ben je voldoende gemotiveerd om een massage te nemen dan zul je dat uiteindelijk zeker doen. Een andere oorzaak is drempelvrees. Die is heel verklaarbaar omdat je je liggend op een massagetafel kwetsbaar kunt voelen. Zowel de masseur als de ruimte zijn volkomen vreemd en je hebt geen idee over wat je kunt verwachten. Dus neem dat uitstelgedrag serieus en lees de reviews op de websites van de verschillende masseurs of bel ze op. Pas als je voldoende informatie hebt kun je een keuze maken en de laatste stap zetten: het maken van de afspraak voor jouw massage.

Een masseur die bij je past

Het is belangrijk dat je een masseur vindt die bij je past. Je kunt pas ontspannen als je hem of haar vertrouwt. Je lichaam liegt niet dus als je er goed naar luistert geeft het je de informatie die je nodig hebt. Voel je je bij een masseur niet volkomen op je gemak zoek dan een andere! Het is ook fijn als de masseur vraagt waar je voor komt. Kom je puur om te ontspannen? Wil je een rustige en zachte of juist stevige en dynamische massage? Zitten je nek of schouders vast of is je onderrug pijnlijk? Of misschien heb je voorkeur voor massage van handen, voeten of hoofd, of houd je niet van aanraking van het gezicht? Laat dat je masseur weten zodat die daar gehoor aan kan geven. Je komt uiteindelijk voor jezelf en verdient alle aandacht. Het moet hoe dan ook jóuw feestje zijn. 

Tip

Mijn advies is: massage is súpergezond maar valt of staat bij de klik met je masseur. Even wat voorwerk doen is dus echt de moeite waard. Of gewoon lekker een paar masseurs uitproberen. Veel succes! 

THAISE MASSAGE

Na jaren lang met heel veel plezier tafelmassages te hebben gegeven leek het me leuk om me ook in Thaise massage te verdiepen. Deze massage wordt ook wel 'yoga voor luie mensen' genoemd en wordt uitgevoerd op een mat op de grond. Je gebruikt vingers, handen, ellebogen, knieën, voeten en lichaamsgewicht om de ander in verschillende stretchende houdingen te brengen, spieren te kneden en drukpunten te activeren. Thaise massage blijkt een eeuwenoud en intelligent samenspel van handelingen dat de gezondheid in belangrijke mate verbetert. Hoe dat werkt zie je in onderstaand filmpje.